ComponentsFormació actual de la cobla Ciutat de Girona

Flabiol i tamborí

oscar-sanchez

Óscar Sánchez Moscatel (Blanes, 13 de juny del 1975)

Les seves primeres passes al món de la música les fa (com gairebé tots els músics blanencs) a la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria de Blanes, de la mà de Mn. Joaquim Alqueza. És l’any 1980 i comença tocant el clarinet. Dos anys més tard s’incorpora a la cobla tocant el flabiol i el tamborí. En aquesta formació hi romandrà fins l’any 1990 siguent intèrpret de clarinet, flabiol i tamborí, saxo, bombardí, trombó, fiscorn , tuba i, ocasionalment, director. Aquest any accedeix a la cobla Unió de Cassà on s´hi estarà 4 anys fins que va a fer el servei militar (allà serà caporal de la Banda de cornetes i tambors del BIMTB Mahón II de Menorca). A la tornada, es torna a vincular a les sardanes entrant a formar part de la cobla Sa Palomera de Blanes, exercint de director musical els darrers 3 anys de la seva estada i interpretant el flabiol i tamborí; així com el trombó a la darrera temporada. Ha tingut professors com ara Jordi Gallart, Manel Mañogil, Pere Rabasseda i David Puertas. També ha fet cursos amb professors i músics tan prestigiosos com Cristophe Voidey, Cristophe Lazerges o Giorgos Xylouris. Actualment és professor de flabiol i tamborí, flauta de bec, saxo, clarinet i grups de cambra a diverses escoles de música.
Des de l’any 2001 és el flabiol solista de la cobla Ciutat de Girona.

Tibles

david-plans

David Plans Ortega (Berga, 9 de gener de 1968)

Instrumentista de Tible, Saxofon i Clarinet. Comença la seva formació musical el 1976 a l’Escola Municipal de Música de Berga. El 1979 entra a formar part de la Banda de l’Escola i el 1980, com a resultat d’un projecte conjunt entre professors i pares, neix la Cobla Infantil Ciutat de Berga on s’iniciarà en el món de la Cobla com a segon Tible. El 1983 s’incorpora a una altra formació berguedana com a primer Tible, la Cobla Pirineu. L’exigència músical és més gran i decideix començar a treballar a fons el Tible (i més endavant el Saxofon) amb qui acabaria sent el seu mestre més important: Francesc Elias i Prunera. La seva relació es desenvoluparà durant més de quinze anys en diverses etapes. De forma paral·lela durant aquests anys amplia els seus coneixements musicals i instrumentals en altres àmbits: al Conservatori Superior de Música de Barcelona estudia el Grau Mig de Clarinet amb el mestre Juli Panyella i posteriorment amb Rafael Grimal. Al Conservatori Professional de Música de Badalona treballa amb els mestres Miquel Roger i Philip Vallet. El 1994, a l’Aula de Música Moderna de Barcelona, estudia Harmonia Moderna i Combo amb Ricard Roda. Al Conservatori del Liceu treballa amb Salvador López. El 1999 obté el Títol Superior de Música. Professionalment, la seva relació amb la Cobla Pirineu s’acabarà el 1988 quan passa a formar part de la Cobla-Orquestra Amoga. Del 1995 al 1997 compagina la feina de Saxofon i Clarinet solistes a l’Orquestra Gerunda amb la de primer Tible a la Cobla La Nova Vallès. El novembre de 1997, després d’un breu pas per l’Amoga, s’incorpora a la Cobla Ciutat de Girona. Des de l’any 1991 és professor de Saxofon, Clarinet, Tible i Tenora i Director del Grup de Vent de Nivell Mig a l’Escola Municipal de Música “Xavier Montsalvatge” d’Olot.

Felip Morales

Felip Morales Pareja (Badalona, 26 d’agost de 1976)

Comença els estudis musicals (solfeig i saxo), a l’edat d’onze anys, al Conservatori de música de Badalona .Ben aviat, comença a interessar-se pel món de la música tradicional aprenent a tocar la tarota, i la gralla. Més tard, funda, amb dos companys més, el grup Músics de Safeu, participant, a més, en diverses formacions i projectes dins d’aquest món. Cap a l’edat de 18 anys, fruit de la seva coneixença amb Josep Gispert, comença a tocar la tenora i passa a forma part de la cobla de Sabadell La Nova Vallès. Durant aquest període, alterna el món de la cobla amb altres activitats del món tradicional i de l’ensenyament musical. Passades dues temporades, canvia de cobla i marxa a tocar a la Principal del Rosselló on s’hi estarà sis temporades. En el mateix període, forma part del grup d’animació Xarop de Canya on se li encarrega la tasca de productor musical. L’any 2004, decideix deixar la Principal del Rosselló i dedicar-se a formar un grup propi de música folk, Arbre de Cabra. La temporada 2008-09, torna al món de la cobla, però aquesta vegada, com a instrumentista de tible. Passa aquest primer any a la cobla Foment del Montgrí i després passa a la cobla La Flama de Farners on ha estat fins ara. Paral·lelament, continua la seva tasca com a professor a l’Escola de música de Vidreres i com a assessor dels constructors d’instruments Pau Orriols i Alfons Sibila. Forma part de la cobla Ciutat de Girona des de l’any 2012.

Tenores

josep-coll

Josep Coll Ferrando (Foixà, 13 de Gener de 1976)

Instrumentista de tenora i clarinet. En un família envoltada de música fou determinant per començar els estudis musicals de ben petit. El seu pare Ramon Coll, és instrumentista de tible i clarinet, i la seva mare, Empar Ferrando, canta i toca el piano. Cursa els estudis musicals amb M. Àngels Alabert, estudis de composició amb X. Boliart, estudis de tenora amb J. Gispert i de clarinet amb Ll. Turet i J. Devesa. Guanyador d’una beca de la fundació Josep M. Bernat. Ha format part de les cobles Escola Conrad Saló de la Bisbal, Unió de Cassà, Foment de la Sardana , Flama de Farners i actualment, des del 2001, és el tenora solista de la Cobla Ciutat de Girona. És autor de diverses sardanes i obres per a cobla,a més, compta amb altres composicions per a diverses formacions com corals, quartet de clarinets i per piano i tenora.

Oriol Grèbol i Roca (Palafolls, 11 d’abril de 1996)

Es va formar a l’Escola de Música i Dansa de Palafolls, on rebia classes de violí i clarinet. Quan va sorgir l’oportunitat de fundar una cobla infantil, s’hi va abocar del tot amb la tenora. Els seus primers professors van ser en David Martínez i en Jordi Martínez. Més endavant, va cursar el Grau de Musicologia a l’ESMUC i el Màster de Gestió Cultural a la UB. Paral·lelament, va obtenir el grau professional de tenora al Conservatori Municipal de Música de Barcelona sota el mestratge de Jordi Figaró. A més de la Cobla Palafolls, ha format part de la PuntCat Cobla, la Cobla Premià i Els Lluïsos de Taradell. El 2022 entra a la Cobla Ciutat de Girona.

Trompetes

joan-remacha

Joan Remacha Pajuelo (Blanes, 27 d ‘Agost de 1976)

Trompetista blanenc que inicia la seva aventura musical als 7 anys a la banda musical del col·legi Mossén Joan Batlle. Finalitza els seus estudis de grau mig al conservatori Isaac Albèniz de Girona en modalitat lliure amb els professors Darwin Austrich i José Membrilla. Forma part de diverses agrupacions musicals abans d’arribar a la situació actual: Grup Mercury 2001, Cobla-Orquestra Miramar i Cobla Flama de Farners. Complementà la seva formació amb el trompetista americà Mathew Simons. Ha realitzat numbroses col·laboracions de manera puntual amb diverses cobles, xarangues, bandes i orquestres de la zona així com una gran quantitat d ‘enregistraments de música per a cobla.
Avui per avui, compagina les actuacions amb la docència a diverses escoles de música i la dedicació a la seva família i amics.
Forma part de la cobla Ciutat de Girona des del 2010.

david-hidalgo

David Hidalgo Borrell (Blanes, 16 d’octubre de 1980)

Inicia els estudis musicals a l’edat de set anys a l’escola de música de Blanes, on hi realitza els cursos de solfeig, harmonia i trompeta amb el mestre Josep Joan i Jaume Espigolé al Conservatori de Barcelona, paral·lelament formà part de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria. Posteriorment assisteix a Masterclass amb els mestres de trompeta Luís González, Francisco Flores i actualment realitza classes periòdiques amb Ruben Simeó. Ha format part de les cobles Ciutat de Calella, Foment de la Sardana, Bisbal Jove i La Flama de Farners. També ha col·laborat i format part en concerts i enregistraments amb la Cobla de Cambra de Catalunya, Cobla de l’ESMUC i l’Orquestra de Cambra de l’Empordà. Forma part de la cobla Ciutat de Girona des del 2011.

Trombó

francesc2013

Francesc Sala Giralt (Sant Pere Pescador, 1 de Juliol de 1984)

Inicià els seus estudis musicals a l’Escola Municipal de Música Antoni Agramunt de Castelló d’Empúries com a instrumentista de violí sota la tutela d’Albert Teixidor. Anys més tard començà els estudis de fiscorn amb Martí Genís. Quan s’establí a Barcelona, continuà estudiant el fiscorn amb Pep Moliner i el violí amb Ariadna Alzina. Entrà al Conservatori Municipal de Música de Barcelona (CMMB) en l’especialitat de violí i de fiscorn, on estudià sota el mestratge de Francesc Guarné i de Miquel Badia, respectivament. Alhora rebé classes de trombó de vares de la mà d’Enric Mestres al Taller de Músics. Més endavant accedí a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) com a fiscornaire on tornà a ser tutelat per Pep Moliner. A la mateixa escola continuà els estudis de trombó de vares amb Raúl Garcia i Simeón Galduf.
Ha format part de la Jove Orquestra de Figueres, la Jove Big Band del Taller de Músics, i de les cobles Marimunt, Els Rossinyolets i La Bisbal Jove.
És membre de la Cobla Ciutat de Girona des de l’any 2010.

Fiscorns

Enric Estrada Ramírez (Blanes, 20 de juny de 1972)

Músic professional des de l’any 1989 com a instrumentista de Trombó i Fiscorn. Comença dins el món de la música als 8 anys formant part de la Banda i Cobla Infantil del Col·legi Santa Maria de Blanes fins a l’any 1989. Del 1989 al 2011 forma part en diverses  formacions: Cobla-Orquestra Figueres, Vila de Blanes Marimba, Selvatana i la Cobla Unió. En el vessant pedagògic ha estat professor  de música a l’Escola Municipal de Música de Pineda de Mar, a l’Escola de Música Municipal de Palafolls, ocupant també el càrrec de cap d’estudis. Creador i Director de la Cobla de l’Escola Municipal de Música de Palafolls. Aquests últims anys ha format part de la Cobla Casenoves (2011-2017).
És membre de la Cobla Ciutat de Girona des de l’any 2018.

quim2013

Joaquim Burjachs Gómez (Blanes, 11 d’Abril de 1965)

Em vaig iniciar al món de la música en la Banda-Cobla del Col·legi Santa Maria de Blanes amb el Pare Joaquim Alqueza (1972-1983) tocant el bombardí, helicon, tuba i fiscorn.
Del 1985 a 1995 vaig formar part del Cobla-Orquestra Vila de Blanes, tocant el trombó de vares i fiscorn. I a partir de 1996 formo part de la Cobla Ciutat de Girona, tocant el fiscorn.
A part de la música he realitzat diversos treballs com a administratiu, compaginant tot això amb la família i amics i les meves aficions d’excursionisme, fotografia, lectura, cinema.

Contrabaix

eudald

Eudald Sanllehí Cortada (Castelló d’Empúries, 4 de febrer de 1991)

Inicià els estudis musicals des de ben petit sota la tutela del seu avi i mestre Pere Cortada i Carbonell a l’escola de música Antoni Agramunt de Castelló d’Empúries. Començà estudiant el piano i el violí però més endavant els va substituir per dedicar-se únicament a l’estudi del contrabaix amb el mestre Josep Joli i Blanch. Les cobles Castellonina i Empordanesa de Castelló d’Empúries foren les dues primeres cobles on realitzà els primers passos en el món de la sardana. Més endavant va formar part de la cobla Baix Empordà de Palamós durant 6 anys (2011-2017) i recentment dels Rossinyolets de Castelló d’Empúries durant dos anys (2017-2019). Graduat en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat de Giron, és membre de la Cobla Ciutat de Girona des de l’any 2019.

Jesús Ventura Barnet | Director de la cobla Ciutat de Girona

Jesús Ventura

  • Director i compositor
  • Llicenciat en música tradicional per l’ESMUC
  • Director de Músics per la cobla
  • President de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona

Neix a Barcelona el 22 d’octubre de 1960. Als deu anys comença els seus estudis al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona on cursa les assignatures de solfeig, estètica, formes musicals, història, direcció coral, harmonia, contrapunt i fuga, disciplina, aquesta darrera, en la que obté el Premi d’Honor l’any 1984.

En la faceta d’instrumentista ingressa com a tible als 14 anys a la cobla La Principal de Collblanc. Tres anys més tard esdevé co-fundador de la cobla Mediterrània i dos anys després s’incorpora a la cobla La Principal de Barcelona, formació en la que passaria a interpretar el flabiol i assoliria també les funcions de director musical.

D’uns anys ençà ha anat deixant la faceta d’instrumentista per dedicar-se a la direcció i a la composició. En aquest darrer aspecte compta amb una trentena de sardanes, dues sardanes per a dues cobles i diverses obres lliures. També ha escrit obres per diverses formacions com banda, orquestra simfònica, cor i conjunts de cambra diversos.

Algunes de les seves primeres composicions van assolir el reconeixement dels jurats de diversos concursos musicals: “Maragda”  i “Inquietuds“, obtingueren el primer premi i un accèssit, respectivament,  al Concurs Salvador Uyà, de Sabadell, l’any 1986; “Cordial” fou segon premi al Concurs per a joves compositors “Ramon Serrat”, convocat a Terrassa el 1987; “Un nou horitzó” era tercer premi al mateix concurs en l’edició del 1989; “Escola d’argent” quedava com a segona classificada al Concurs Francesc Basil de Figueres, l’any 1990; i darrerament, el 2006, la sardana “Violetes” obtenia el Tercer Premi al Concurs Memorial Fèlix Martínez Comín i el premi Federació al Concurs de la Sardana de l’Any. En els darrers anys ha format part de Jurats Musicals com els del Premi SGAE de Sardanes o el del Concurs Francesc Basil, per citar només els més habituals.

Ha realitzat també una gran quantitat de treballs d’instrumentació per a cobla de danses tradicionals i de nova creació, així com arranjaments per a grups de grallers i de música tradicional en general. És director musical de diversos grups de dansa en els que ha apostat per la recuperació de l’acompanyament musical a càrrec de grups autòctons populars i tradicionals.

Ha estat director durant 12 anys de la cobla Mediterrània i ha dirigit també altres formacions com la Sabadell, la Bellpuig Cobla o la Ciutat de Cornellà, per citar-ne solament algunes. Actualment és també el director titular de la cobla Mil·lenària, a la Catalunya Nord. Tota aquesta activitat en el món de la cultura popular en general l’ha dut a dirigir concerts i recitals als escenaris més importants d’arreu de Catalunya, a diverses ciutats de l’Estat espanyol (Madrid, Segovia, Sestao, Ceuta i Las Palmas de Gran Canaria) i més enllà de la península a paisos com França, Itàlia, Bèlgica, Anglaterra, Holanda, Bulgària, Islàndia, Suïssa, Israel, Veneçuela, Cuba, Dinamarca, Estats Units i Xina.

Desenvolupa també una tasca periodística com a director i presentador del programa de cultura popular i tradicional “Fes ta festa“, emès a Ràdio 4 durant 20 anys i que actualment s’emet per Internet a la plana www.festafesta.net, i com a assessor musical dels programes “Sardana” i “Nydia” del Canal 33, de Televisió de Catalunya. Ha estat també coordinador musical d’altres programes de la mateixa TV3.

Actualment és director de “Músics per la cobla”, entitat dedicada a la conservació i difusió de la producció coblística, que posseeix un arxiu de més de 20.000 partitures que gestiona a la web www.musicsperlacobla.com. Amb aquesta entitat ha enregistrat com a director de la Cobla de Cambra de Catalunya una quinzena de CD’s.

Des del 2010 és el president de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, entitat que, entre altres activitats socio-culturals, organitza el “Memorial Joaquim Serra”, que se celebra anyalment el mes de novembre a Barcelona, un concert que en els darrers anys ha promogut i incentivat la creació d’obres per a cobla de compositors aliens al món coblístic i sardanista tan nacionals com estrangers.