Any Bertrana

ESPECTACLE LITERARI-MUSICAL “MÉS BERTRANA, MÉS!” 
(Recorregut per la vida i l’obra de Prudenci Bertrana amb textos del mateix Bertrana i de la seva filla Aurora, temes musicals de l’època i imatges il·lustratives)

Espectacle creat amb motiu de la celebració dels actes commemoratius del 150è aniversari del naixement de l’escriptor i pintor modernista, Prudenci Bertrana i com a celebració de l’Any Bertrana.

 Premi a Iniciatives renovadores dels Premis Capital de la Sardana 2017

SINOPSI:
La conferència de Bertrana “De les belleses de la natura i el meu goig” celebrada a l’Associació Nacionalista de Catalunya el dia 7 de desembre de l’any 1908, en ésser publicada, havia provocat l’entusiasme de Joan Maragall. El gran poeta escriví una carta a Bertrana felicitant-lo i encoratjant-lo a continuar escrivint. “Més, més!” deia el poeta en la seva espontània missiva a Prudenci Bertrana.

Animat per aquestes paraules, el novell escriptor s’havia posat a preparar un recull de narracions que es titularia “Proses Bàrbares”. No es cansava de repetir que Joan Maragall era el seu padrí literari.

Un cas semblant en què aquesta expressió “Més, més!” va ser utilitzada també de geni a geni però en l’àmbit musical fou quan uns quants anys més tard, el 1924, la cobla Barcelona va oferir un concert a l’insigne compositor Igor Stravinsky, que es trobava a Barcelona actuant i presentant la seva música i que s’havia interessat molt per la sardana, la tenora i la cobla. Al concert celebrat a l’Ateneu Barcelonès va escoltar molta i diversa música d’aquest gènere, però després de sentir la sardana “Juny”, va exclamar la frase: “Més Garreta, si us plau, més Garreta!“.

L’expressió més, més! referida tant a Bertrana com a Garreta és la que dóna nom a aquest espectacle.

Bertrana estimava i venerava Juli Garreta. Fins i tot en un homenatge en honor a Enric Granados a Girona va fer escoltar sardanes de Garreta a Granados i sembla que arran d’això, Granados i Garreta es van acabar coneixent i essent bon amics. Qui va introduir Prudenci Bertrana en el món de la música fou Tomàs Sobrequés (violoncel·lista i promotor de la música a Girona), impulsor de la revista musical Scherzando en la que col·laborava Bertrana i primer professor de violoncel de la seva filla Aurora. El 1908 fundà la Schola Orpheonica de Girona. Va ser organitzador i fundador juntament amb Josep Saló i Bosi i Francesc Perich de l’Associació Musical Gironina. Un altre compositor amic de Bertrana fou el violinista i compositor Cassià Casademont, que va composar la sardana Alegroia, dedicada a Prudenci Bertrana, i que fou premiada en els Jocs Florals de la música catalana.


Intèrprets:
Cobla Ciutat de Girona
Percussió i piano: Joan Torras
Actriu: Anna Farriol
Veu en off: Albert Sabater
Direcció artística: Joan Teixidó
Direcció musical: Jesús Ventura – Recerca musical: Músics per la cobla
Guió i recerca històrica i literària: Xavier Sanjuan
Producció audiovisual: M. José Aldana, Sabem.com
Durada aproximada: 75 minutsOberta contractació


Joaquim Burjachs Gómez
Mòbil: 690 64 16 61
Telèfon: 93 790 82 50
Email: info@coblaciutatdegirona.com

 

 

Pròxims concerts

  Dimarts 19 de setembre de 2017
Auditori de Girona – Sala Montsalvatge
Horari: 19:30h
Entrada gratuïta